Licht, stevig, flexibel en slijtvast - zo kun je onze Drainflex drainagesystemen het beste omschrijven. Met Drainflex biedt Pipelife een op maat gemaakt drainagesysteem voor elk type grondsoort en bodemconditie. Onze drainagesystemen zijn van hoge kwaliteit en onder andere geschikt voor het draineren van landbouwpercelen, sportvelden en grond-, weg- en waterbouw. Daarnaast zijn onze drainagesystemen ook perfect in te zetten bij cunet-en ringdrainage in de woningbouw.
Het ruime assortiment Drainflex omvat geperforeerde en ongeperforeerde drainagebuizen in verschillende diameters, diverse typen ommantelingen, PP hulpstukken en drainageputten. Drainflex buizen zijn verkrijgbaar in PVC, 100% gerecycled PE en PP.
Traditionele drainage
Al eeuwenlang helpt drainage onze boeren met het reguleren van het grondwaterpeil. Van oudsher werd dit gedaan met kanalen van schelpen, kippengaas en gebakken buizen. Tegenwoordig maken we gebruik van de moderne kunststofbuis, maar het fundamentele principe is door de tijd heen onveranderd gebleven: het grondwaterpeil verlagen tot de gewenste diepte. Klimaatverandering brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals langdurige droogte en aanhoudende regenbuien. Bij Pipelife denken we graag met je mee en blijven we streven naar slimme en complete drainageoplossingen, waarbij we niet alleen traditionele methoden aanbieden, maar ook innovatieve technieken zoals samengestelde-/peilgestuurde drainage en klimaatadaptieve drainage.
Peilgestuurde drainage
Bij samengestelde-/peilgestuurde drainage worden de ondergrondse drainagebuizen verbonden aan een hoofddrain, die vervolgens uitmondt op een één of meerdere drainageputten. In deze put(ten) kan het afvoerpeil worden ingesteld op elk gewenst niveau. Dit heeft als doel om zoveel mogelijk regenwater vast te houden in de bodem van het perceel totdat het specifieke afvoerpeil is bereikt, waarna het overtollige water via een overstort alsnog op de sloot wordt afgevoerd. Dit gesloten systeem biedt diverse voordelen. Doordat er meer water in het perceel wordt vastgehouden, droogt de grond minder snel uit en vermindert de irrigatiebehoefte van de gewassen. Ook draagt het bij aan een verminderde uitstroom van nutriënten naar het openwatersysteem, waardoor de mineralenbalans beter in evenwicht blijft en er minder noodzaak is om extra nutriënten aan de gewassen toe te voegen.
Met het project ‘Zoetwaterboeren’ gaan we nog een stap verder. Hier lees je er alles over!
Klimaatadaptieve drainage
Klimaatadaptieve drainage hanteert hetzelfde principe als samengestelde-/peilgestuurde drainage, maar met een geavanceerdere aanpak. Het systeem reguleert geautomatiseerd de waterhuishouding op basis van klimaatgegevens, bodemvochtigheidgegevens en andere relevante parameters. Dit kan historische data zijn, maar ook data van bijvoorbeeld het KNMI. Als er volgende week veel regen wordt verwacht, kan het systeem anticiperen door alvast het grondwaterpeil te verlagen, waardoor het piekvolume van de bui grotendeels kan worden vastgehouden. In drogere periodes zal het systeem automatisch water langer vasthouden om uitdroging van het land te voorkomen en de gewassen van voldoende water te voorzien. Hierdoor heeft de boer alleen nog een controlerende functie en hoeven er geen actieve maatregelen genomen te worden.
Samen kijken naar welke drainageoplossing het beste bij jouw project past? Praat met onze experts!
Maurice Meester
Product manager
New Energy & Drainage
+31 6 18 47 73 40
John Lodewijk
Key Account Manager
Drainage
+31 6 20 49 51 36
+31 228 355 629
Kies de manier waarop je graag met ons in contact wilt komen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Terugbellen