Over niet al te lange tijd stappen we allemaal over van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Een veelbelovend groen alternatief voor aardgas, is waterstof.
Groene waterstof
Waterstof is een kleurloos gas. Groene waterstof betekent dan ook niet dat het waterstof groen van kleur is. ‘Groene’ waterstof verwijst naar hoe duurzaam de manier is waarop het waterstofgas is geproduceerd. Groene waterstof is waterstofgas dat volledig duurzaam geproduceerd is, zonder CO2 uitstoot, zoals waterstof dat wordt gemaakt met behulp van elektrolyse of vergassing van biomassa.
Grijze waterstof
Grijze waterstof wordt geproduceerd uit aardgas. Hierbij komt CO2 vrij. Grijze waterstof is de minst duurzame en milieuvriendelijke waterstof.
Blauwe waterstof
Blauwe waterstof wordt op dezelfde manier gemaakt als grijze waterstof. De CO2 die vrijkomt wordt echter grotendeels afgevangen en opnieuw gebruikt of opgeslagen. Blauwe waterstof is daarom wat duurzamer dan grijze waterstof.
Het omzetten van duurzaam opgewekte elektriciteit in waterstof door middel van elektrolyse is de groenste manier van waterstof productie. Bovendien komt bij het winnen van waterstof geen CO2 vrij. Ook bij verbranding stoot waterstof geen CO2 uit. Dat maakt groene waterstof een schoon en duurzaam product. Verbranding van waterstof draagt dus niet bij aan het broeikaseffect, in tegenstelling tot de verbranding van aardgas.
duurzaam je woning verwarmen met waterstof
Het grootste deel van het gasverbruik in een woning (wel 90%) gaat op aan het verwarmen van de woning. Waterstof is een duurzaam alternatief voor aardgas. Met waterstof kunnen we woningen en gebouwen verwarmen en voorzien van warm water. Zelfs gebouwen die minder goed geïsoleerd zijn, zoals monumentale panden of bestaande oudere gebouwen, kunnen we duurzaam verwarmen met waterstof. Daarnaast blijkt dat waterstof aanzienlijk minder geluid veroorzaakt in de leidingen dan aardgas.
Met een aantal aanpassingen kan het bestaande aardgasnetwerk gebruikt worden om waterstofgas naar gebouwen te transporteren. Daarnaast is er in je woning in plaats van een aardgas cv-ketel een waterstof cv-ketel nodig om gebruik te kunnen maken van waterstofgas. Iedereen is hard aan het werk om deze overstap naar waterstof mogelijk te maken.
WATERSTOFGAS IS LICHTER DAN AARDGAS
Waterstof is lichter dan aardgas, het stijgt sneller op en het mengt zich sneller met lucht dan aardgas. De energie-inhoud per molecuul is een factor drie kleiner dan van aardgas. Dat betekent dat je er drie keer zoveel waterstofgas naar je huis moet dan aardgas, om het net zo warm te stoken. Ondanks dat er dan meer waterstofgas nodig is, is dat geen probleem qua capaciteit, omdat waterstofgas een lagere dichtheid heeft dan aardgas. Het bestaande gasnetwerk kan zulke hoeveelheden waterstofgas dan ook prima aan!
WATERSTOFGAS BEVAT GEEN KOOLSTOFMONOXIDE
Omdat er geen koolstof in waterstofgas zit, kan er ook geen koolstofmonoxide ontstaan bij onvolledig verbranding van het gas. De kans op koolstofmonoxidevergiftiging is daarmee verdwenen.
Om er voor te zorgen dat waterstof over de gehele keten, van netwerk tot de binnen installatie en de ketel, veilig kan worden toegepast worden zoveel mogelijk monteurs en installateurs opgeleid. Het waterstof demohuis is een demo- en opleidingslocatie en biedt de mogelijkheid om vakmensen te leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof, én ze raken vertrouwd met het overzetten van de aardgasinfrastructuur op waterstof. Door onze kennis te vergroten en voldoende vakmensen op te leiden komt de overstap naar waterstof steeds dichterbij.
Maurice Meester
Product manager
New Energy & Drainage
+31 6 18 47 73 40