11 juli 2022 | 4 min lezen
Arnhem is een van de grootste steden van Nederland, en de hoofdstad van de provincie Gelderland. Arnhem, omgeven door verschillende nationale parken, is trots op zijn reputatie als groene stad en de gemeente zet zich sterk in voor een duurzame ontwikkeling van het gebied. Dit jaar trok het renovatieproject van de Hugo de Grootstraat in Arnhem de aandacht, omdat de werkzaamheden voornamelijk werden uitgevoerd met elektrische machines en een maximaal gebruik van gerecyclede bouwmaterialen. De 100% gerecyclede Durofort rioolbuizen, gemaakt van 100% gerecycled PVC en geproduceerd door Pipelife Nederland, waren 100% geschikt voor het ambitieuze project.
Arnhem, met een bevolking van meer dan 160.000 mensen, biedt zowel een bruisende stedelijke levensstijl als ongerepte ontsnappingsmogelijkheden voor natuurliefhebbers. Het behoud van een dergelijk evenwicht vereist een zorgvuldig geplande ontwikkelingsstrategie, en in 2018 heeft de gemeente haar Groene Visiekader aangenomen met duurzaam beheer als één van de belangrijkste doelstellingen.
Hoewel milieuvriendelijke bouwpraktijken niet nieuw zijn voor de stad, heeft de renovatie van de Hugo de Grootstraat de lat nog hoger gelegd. Vóór de renovatie werd de straat in gelijke mate gebruikt door auto's en fietsers, met alle risico's van dien op ongevallen. Om het verkeer vlotter te laten verlopen, werd besloten om van de Hugo de Grootstraat een straat te maken waar fietsers altijd voorrang hebben. Bovendien was de straat al zo'n vier decennia niet meer vernieuwd en was ook de ondergrondse infrastructuur aan modernisering toe.
Om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken en de CO2-uitstoot te verminderen, investeerde de gemeente in verschillende elektrische kranen, bulldozers en minigravers in plaats van te vertrouwen op traditionele, diesel-aangedreven machines. Hoewel de beschikbaarheid van elektrisch bouwmaterieel op de markt nog beperkt is en het opladen zorgvuldig moest worden gepland, waren er grote voordelen zoals minder lawaai en luchtvervuiling.
Bovendien wilde de gemeente zoveel mogelijk de bouwmaterialen hergebruiken. De eerder gebruikte betonklinkers en regenwaterkolken werden bijvoorbeeld behouden en toegepast in het nieuwe straatontwerp. Hergebruik van de verouderde afvoerbuizen was echter geen optie, omdat die het einde van hun levensduur hadden bereikt. In plaats daarvan was een duurzaam alternatief nodig.
Na onderzoek van de mogelijke oplossingen koos projectaannemer Heijmans voor Durofort rioolbuizen gemaakt van 100% gerecycled PVC als beste oplossing. De Durofort buizen, die in 2021 werden geïntroduceerd, wekken grote belangstelling op de Nederlandse markt en is geprezen door professionals op het gebied van waterbeheer.
De Durofort buizen worden geproduceerd met gerecycled hard PVC dat lokaal in Nederland wordt ingezameld. De buizen voldoen aan de eisen van de KOMO richtlijnen. Bovendien kunnen de Durofort buizen aan het einde van hun geschatte levensduur van 70 jaar volledig worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe PVC-producten.
De bouwwerkzaamheden gingen in februari van start en de straat werd vijf weken lang afgesloten. Het project omvatte ook de vernieuwing van het fietspad Vosdijk, dat rechtstreeks aansluit op de Hugo de Grootstraat. In totaal werd 330 meter SN 8 Durofort buis van 160 mm onder beide straten gelegd. De buizen zijn samengevoegd tot een compleet hemelwaterafvoersysteem door de oude kolken te hergebruiken.
In maart 2022 werd de Hugo de Grootstraat in zijn nieuwe vorm heropend. De vele fietsers kregen een nieuwe veiligere en milieuvriendelijkere route door Arnhem. Onze Durofort buizen zorgen voor een efficiënte afvoer van regenwater, waardoor de weg de komende decennia, ook tijdens regen, veilig begaanbaar zal blijven.